Oktoberfest 2019 - král svátků pro všechny pivaře

 24. 09. 2019  Gastro Zlin

Oktoberfest 2019 - král svátků pro všechny pivaře

Oktoberfest už dávno není jen německý svátek, své místo si našel i u nás, a když myslím u nás, tak opravdu blízko, protože už tenhle víkend se můžete vydat na Jarošovský oktoberfest, kde se představí nejen pivní speciály, ale i oblíbené klasiky z tohoto pivovaru. Rozhodně je ale dobré si připomenout, kde se vlastně tenhle zlatý svátek vzal a jak to celé probíhalo nějaký ten rok zpátky a to se dozvíte o pár řádků níže.


Nejznámější a největší festival se koná, nečekaně, v Německu a to na Tereziánské louce, kterou během jeho trvání každá rok navštíví zhruba šest milionů lidí, valná většina návštěvníků půochází z Bavorska, doplňují je Italové a další pivaři z Evropy.

Jeho původ a první zmínky pochází už z roku 1810.

V tomto roce se konala svatba korunního prince Ludvíka Bavorského s Terezou Sasko-Hildeburgskou. Z radosti princ a celý dvůr pozvali celé město na oslavu, která se konala 12. až 17. října a byla zakončena koňským dostihem. V dalších letech se slavnosti opakovaly. Byly postupně prodlouženy a posunuty na září. Přesunutí termínu konání do září bylo provedeno zejména kvůli lepšímu počasí. Historicky je však dáno, že Oktoberfest končí o prvním říjnovém víkendu.

Oktoberfest začíná už od roku 1872 v září. Začíná vždy v sobotu a trvá většinou 16 dní. Končí vždy první říjnovou neděli. Pokud je ovšem tato neděle 1. nebo 2. října, tak festival pokračuje až do dne německé státnosti (3. října).

Za šestnáct dní trvání festivalu se vypije kolem 8 milionů litrů piva, a to ne jen tak ledajakého, pro Oktoberfest se vyrábí speciální várka piva, která je dílem nejlepších mnichovských pivovarů a k této příležitosti je pivo asi o 1,3 % silnější. Mezi TOP 5 patří:

1. Augustiner

2. Paulaner

3. Spaten-Franziskaner

4. Löwenbräu

5. Hacker-Pschorr

A k pivu samozřejmě patři dobré jídlo. Co byste na Oktoberfestu měli rozhodně ochutnat? 

Schweinshaxe

Veřové koleno podávané se zelím a bramborami.

Weisswurstl

Bavorská klobása podávaná se sladkou hořčicí, preclíkem a pšeničným pivem.

Brezn

Preclík z pšeničné mouky, vody, droždí, posypaný velkými krystalky soli.

Brathendl

Pečené kuře s křupavou kůží a šťavnatým masem.

Steckerlfisch

Grilovaná ryba na špejli podávaná často v pivovarech i na festivalech.

 

I když je festival určen pro všechny, má i speciální program věnovaný dětem, je zde jedna skupina, která má vstup zakázán, tou skupinou jsou lidé, kteří mají problémy s alkoholem.

Poslední zajímavou informací je i malý střípek z historie, prý samotný Albert Einstein pracoval pro Oktoberfest, zde si přivydělával na živobytí jako elektrikář v jednom z pivních stanů v roce 1896.

My věříme, že si tento svátek vychutnáte i u nás a pokud jsou zde tací, kteří se do Bavorska sami vypraví nebo někoho takového znáte, budeme moc rádi za fotky, samotné nás zajímá, jak to tam vlastně vypadá :)

A na závěr ještě jedna perlička, tento pátek, tedy 27. 9. je v kalendáři označen jak DEN ČESKÉHO PIVA. Takže i my máme náš pivní svátek, takže v pátek je povolen klidně i tupláček ;)

Platí přece, že pivo dělá hezká těla

Tak na zdraví!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie