Na kus řeči s: Farma Tomšíčkovi

 09. 07. 2020  Gastro Zlin

Rodinna farma, která v Neubuzi s láskou vyrábí domácí dobroty – hlavně teda kozí sýr a to na různé způsoby. To je Farma Tomšíčkovi. Dostali sjme možnost s nimi udělat rozhovor v rámci našeho Na kus řeči. Co kromě kozího sýra nabízejí, jak se vlastně sýr vyrábí a co plánují do budnoucna? Tak to se dozvíte o pár řádků níže :)


  1. Jak vlastně vznikla myšlenka na založení farmy?

Jsme rodinná farma, která se zabývá plemenným chovem ovcí Suffolk, malého stáda krav s masnou produkcí, a jako úplně poslední jsme pořídili stádečko koz. Původně šlo jen pouhý nápad, doplněk k chovu ovcí, ale potom co jsme na Slovensku ochutnali kozí sýr, bylo rozhodnuto. Za 14 dní byli první kozy doma a pokus o sýr také.

  1. Představte se, prosím, těm, kteří o vás zatím neslyšeli.

Hospodaříme na území katastru obce Neubuz, což je malá vesnička s necelou 500-ti stovkou obyvatel. Nemáme žádné zaměstnance, vše zvládáme sami, občas s malou výpomocí. Farma má statut ekologického hospodářství, ale není to jen o papíru, je to spíš naše filozofie.

Jak jsem již uvedla chováme ovce, krávy, kozy. Z mléka vyrábíme kozí sýry a jogurty v BIO-kvalitě.

Obhospodařujeme ovocné sady. Doma u sýrárny máme malý obchůdek, kde prodáváme vše, co vyrobíme a ještě něco málo navíc

  1. Jak se vlastně kozí sýr vyrábí?

Je to vlastně úplně jednoduché…pořídíte kozy, o které se s láskou staráte. Potom, co porodí kůzlata a ty odstavíte, podojíte mléko. A když víte, jaký sýr chcete dělat, zjistíte recepturu, párkrát se to nepovede a pak už máte co jste chtěli…. 😊 Možná….

Ne, teď vážně, je potřeba dodržet spoustu přesných postupů, dávkování, hygienických opatření.

Ale jednoduchý sýr se dá vyrobit i doma, na internetu určitě najdete spoustu návodů.

  1. Jaké jsou vaše plány do budoucna?

V současné nelehké době žádné závažné změny neplánujeme. Rádi bychom vše ustálili a uklidnili.  Ale jestli bych musela nějak odpovědět, tak je pro nás podstatné udržet kvalitu.

  1. Co všechno si u vás můžou lidé zakoupit?

Kozí sýry, kozí jogurty, ricottu, jablečné mošty z našich sadů, mýdlo z kozího mléka, sirupy, marmelády, pečené čaje. V obchůdku máme ještě i další produkty od našich kamarádů, které sami používáme a osvědčili se nám, např. přírodní kosmetiku Caltha, nebo za studena lisované oleje od firmy Eklart.

  1. Jaké druhy sýrů vlastně vyrábíte a čím se liší? Máte nějaké opravdové speciality?

Vyrábíme kozí sýry podle původních francouzských receptur. Kromě čerstvých sýrů, vyrábíme i opravdové speciality, které si našli své fanoušky i mezi předními šéfkuchaři. Dodáváme sýry např.do hotelu Miura, p. šéfkuchaři Michalu Göthovi, který si je oblíbil.

A ty speciality?

Valencay – plísňový kozí sýr, s vrstvou rostlinného popelu, s kterým jsme získali 1. místo na festivalu sýrů v Mikulově 2019 za BIOvýrobek

Crottin – zrající kozí sýr, dvouplísňový

Kozí Brie – ještě není v prodeji, dolaďujeme recepturu a chystáme certifikaci

Kozí Gryer – tvrdý kozí sýr, zrající min. 3 měsíce.

Všechny sýry jsou certifikované v BIO kvalitě.

  1. Máte své vlastní stádečko, kolik máte momentálně koz? Máte v plánu případně rozšiřovat ho o další kusy?

Ano, stádo máme vlastní. Chováme anglo nubijské kozy a jejich kříženky. Letos plánujeme dojit asi 20 koz. Cílem však není kvantita, ale kvalita. Rozšiřovat stádo proto zatím neplánujeme.

Ale jak jsme již psali, filozofií naší farmy není jen chov koz, ale chovat nebo pěstovat, vše co je v našich silách a můžeme pořídit ve vlastní režii, tedy i kvalitě, která je pro nás velmi důležitá.

  1. Jakým nápojem či jídlem je, podle vás, nejlepší kozí sýr doplnit?

Tak k sýru je všeobecně známo nejvíc chutná víno.

A k francouzskému sýru patří i bageta…   snažíme vyladit, jak ji upéct doma. Jestli bude i k prodeji u nás v obchůdku, zatím netuším, je dobrá, ale nevíme, co vše by obnášela legalizace prodeje 😊.

Jinak sýrům všeobecně hroznové víno, sušená rajčata, ořechy, sušené ovoce, je dobrý do salátů, a dokonce máme tip i na těstoviny s naším čerstvým sýrem. Naši zákazníci mají soustu dobrých nápadů, ne všechny zkoušíme, ale jsme rádi za každý nápad nebo podnět.

Takže pokud ochutnáte naše sýry a budete mít nějaký tip, s čím vám chutná nejvíc, označte na Instagramu #farmatomsickovi a přidejte na Instagram. Budeme moc rádi. 

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie