Morava na talíři aneb speciality našeho kraje + vyhlášení soutěže

 20. 09. 2019  Gastro Zlin

Morava na talíři aneb speciality našeho kraje + vyhlášení soutěže

Morava je krásná oblast plná nejrůznějších zajímavých jídel a nápojů. Údajně platí i to, že se na Moravě nejvíce dodržují tradice a lidé taky mají možnost se na spoustě akcí vrátit o nějaký ten čas zpět a nasát atmosféru. Dnešní článek se bude týkat krajových specialit, především těch, které naleznete tady, na Zlínsku, a co byste rozhodně neměli při návštevě jednotlivých zákoutí vynechat :)


V našem kraji se setkávají tradice Valašska, ale také Slovácka, Hané, Podřevnicka a dalších oblastí. To se samozřejmě odráží v gastronomii, která je velmi rozmanitá.

Opravdovým regionálním gastrocentrem plným tradičních pokrmů (včetně palírny slivovice) je rožnovský skanzen. Původní receptury jsou na východní Moravě spojeny především s pohankou, z dnešního pohledu obilninou budoucnosti a racionální výživy s léčebnými účinky. Neopomenutelnou roli hrají i řemeslná umění. Kroměřížsko, Luhačovicko a Zlínsko je tak se svojí pestrou nabídkou pokrmů a zážitků jedinečným místem a my můžeme být právem hrdí! :)

VALAŠSKÝ FRGÁL 

Valašsko dalo světu obří koláče, které zaujmou svou podmanivě sladkou chutí. Frgál je vyhlášenou specialitou valašské kuchyně. Původní význam slova frgál byl hanlivý a představoval nepovedené pečivo. Postupně se však název frgál ujal pro označení velkého kulatého koláče pečeného v peci. Frgály byly svátečním jídlem a dodnes se rozlišují dle použité náplně – můžou to být povidla – hrušková, švestková či jablková nebo mák s ořechy, tvaroh s krupicí i med. Zcela nevšední je frgál plněný zelím (tzv. zelník). S valašským frgálem se na tradičních folklorních akcích dozajista setkáte, a pokud ochutnáte, tak na Valašsko hned tak nezapomenete.

VINNÉ SKLEPY A VÍNO 

Půvabem vinařské podoblasti slovácké je rozmanitost a plnost chutí pěstovaných druhů vína. A je úplně jedno, jestli zvolíte Vlčnov, Uherské Hradiště – Mařatice nebo Klášterní sklepy v Kroměříži. K moravským specialitám patří také burčák, částečně zkvašený mošt z hroznů, který sladce chutná. Doposud se zde udržují vinařské slavnosti, kterých během roku probíhá nepočítaně.

POVIDLA 

Tradiční kuchyňský polotovar povidla jsou (na rozdíl od džemů a marmelád) rozvařeným ovocem, které se zahustí odpařením vody (bez cukru). Nejlepší povidla jsou ze zralých až přezrálých plodů švestek. Švestka je ve Zlínském kraji zřejmě nejoblíbenějším ovocným stromem, a proto chuť povidel často objevíte ve pokrmech.

SLIVOVICE A KALVADOS 

Ve Zlínském kraji je více než kdekoliv jinde, stále velmi živá tradice výroby slivovice. Čistý a ušlechtilý destilát, vyrobený bez jakýchkoliv přísad, pouze z plodů švestek nebo durancií –rozhodně spíše lék než alkohol, protože slivovice léči úplně všechno! Oblíbený je i kalvados, který se vyrábí destilací zkvašených jablek. Není proto náhoda, že ve Vizovicích se nachází areál společnosti RUDOLF JELÍNEK, která se zabývá (nejenom) výrobou slivovice. V jejich nabídce naleznete i jiné destiláty a zaslouženě je známá po celé republice i ve světe.

A na konec to, na co určitě čekáte a to jména vítězů naší soutěže ve spolupráci se Slováckým festivalem vůní a chutí.

Nebudeme to dále protahovat!

Poukaz na rodinný vstup do Skanzenu Rochus získávají:

  • Jan Rybář

  • Verú Hrochová

  •  

    Vladimíra Farniková

Rodinné vstupné na Slovácký festival chutí a vůní získávají:

 

  • Jiří Obdržálek
  • Sarka Melicharkova
  • Vít Škrabal

Knížku Slovácko Ve víru barev a chutí získávají:

  • Anežka Zemánková
  • Vlastimil Japťa Greben
  • Milena Bartošová

Všem moc gratulujeme a své výhry si, prosím, vyzvedněte na pokladně Skanzenu Rochus v Uherském Hradišti.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)