Mimo mísu aneb Itálie na talíři

 28. 08. 2019  Gastro Zlin

Mimo mísu aneb Itálie na talíři

Italská kuchyně, to nejsou jen těstoviny, pizza nebo rizoto. Promiňte mi nedortový příspěvek, jsem celá nadšená, že se mi podařilo koupit nečekaně a naprosto neplánovaně čerstvé telecí osso buco. To je něco! Tak tady teď sedím se skleničkou vína (které mi zbylo z vaření) a mezitím, co se maso peče, sepisuju recept na italskou specialitku z oblasti Lombardie.

Ingredience
osso buco 8 plátků cibule 2 drcená rajčata 1
kvalitní bílé víno 0,5 l vývar 0,3 l plocholistá petržel svazek
česnek 3 stroužky osso buco 8 plátků cibule 2
drcená rajčata 1 kvalitní bílé víno 0,5 l vývar 0,3 l
plocholistá petržel svazek česnek 3 stroužky osso buco 8 plátků
cibule 2 drcená rajčata 1 kvalitní bílé víno 0,5 l
vývar 0,3 l plocholistá petržel svazek česnek 3 stroužky

Děravou kost nebo kost s dírou, což je to osso buco - telecí kolínko řezané přes morkovou kost (prostě telecí kližka s morkovou kostí) - nařezat po obvodu, osolit, opepřit, obalit v mouce a osmažit na pánvi na olivovém oleji.

Přendat na vyšší plech, já ráda používám tuhle krásnou pečící kameninovou glazovanou mísu, kterou jsem si kdysi dotáhla z Řecka.

Do výpeku přidat máslo, přiměřeně, cca 80-100 g, na kostičky nakrájené 2 cibule a smažit do sklovata.

Přidat výborné bílé víno - já mám dnes rulandu šedou pozdní sběr - a nechat zredukovat. Poté přidat drcená rajčata z plechovky s vývarem. Povařit a přilít k připravenému masu na pekáč.

Pečeme přikryté na 150 st cca 2 hodiny. Chvíli před dokončením přidat voňavou směs nakrájené petržele, česneku a nastrouhané citronové kůry (jen žlutou část).

A je hotovo. Vidíte tu vypečenou díru v kosti? 

Máme rádi s jemnou máslovou bramborovou kaší (tak neitalské) nebo po buransku s chlebem. 

Příprava sice zdlouhavá, úplně šup šup to není, ale stojí to za to. Proto taky taková várka naráz. Kvůli třem kouskům masa bych se s tím nepárala.  Dělám málo, spíše výjimečně a svátečně.

Vždyť přijedou děti, není to svátek? A velká radost?

Dobrou chuť a na zdraví!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Renatiny dorty

Jsem Renata a toto jsou mé recepty. Budu se snažit vás pobavit a pobídnout, abyste také něco zkusili nebo ochutnali. Nic není nemožné! Renatiny dorty jsou důkazem. Naše dorty mají příběh.