Mezinárodní den veganství

 01. 11. 2019  Gastro Zlin

Mezinárodní den veganství

Právě dnes, 1. listopadu, slavíme mezinárodní den veganství, které je v dnešní době velkým tématem a společnost často rozděluje na dva tábory. My ale tady nebude vyzdvihovat nic negativního ve spojitosti s ním, spíše bychom rádi poukázali na to dobré, třeba na to, že veganství dokázalo velké spoustě lidí vyřešit spousty zdravotních obtíží, a to se počítá!


Na začátek by bylo fajn podotknout, že veganství nerovná se vegetariánství. Vegetariáni nekonzumují maso, ovšem s jinými živočišnými produkty ve svých jídelníčcích pracují. Vegani nejenom, že nekonzumují maso, ale nezařazují ani jakékoliv živočišné produkty – například mléko, máslo, vejce či med. Ale pozor – vegan nerovná se člověk, který jí jen salát. Existuje spousta potravin, které dokáží maso a živočišné produkty nahrazovat.

Pár informací k samotnému veganství

Vegani nejí hovězí, vepřové, drůbeží, zvěřinu, mořské plody, vejce či mléčné výrobky a jiné živočišné produkty. U lidí, kteří se pouze stravují vegansky, není vyloučeno používání zvířecích produktů v oblečení (kůže, vlna, hedvábí), kosmetiky apod. Etické veganství vylučuje nejen potraviny ale také používání produktů ze zvířat obecně. Vegani odmítají komodifikaci zvířat, tj. nahlížení na zvířata jako na zboží ke směně.

Někteří vegani nekupují svetry vyrobené z vlny, hedvábné šátky, kožené boty, lůžkoviny, které obsahují husí nebo kachní peří, perlové šperky, lastury, mýdla obsahující živočišné tuky nebo kosmetiku, která obsahuje živočišné produkty. Dále se vyhýbají určitým typům vakcín.

Spousta medikamentů je totiž, bohužel, testována na zvířatech, což je v rámci veganství velké NE.

Ve své podstatě můžeme veganství rozdělit na dva typy

Etické veganství

  • Usiluje o zlepšení podmínek pro zvířata

Enviromentální veganství

  • Usiluje o ochranu přírody

Něco k samotnému svátku

Prvně se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení (britské) Vegan Society, se kterou je tak úzce propojen. V souvislosti s Dušičkami, jež připadají hned na další den, je možné tento den pojmout také jako pietní akt. Častější jsou však různé slavnosti a veřejné ochutnávky, které jsou u veřejností jednoznačně nejoblíbenější.

Internet i sociální sítě, to je studnice receptů a rad, jak na veganství, i když se veganem stát nechcete, za zkoušku nějakého receptu to určitě stojí a třeba budete překvape.ni :) Stále více podniků dalo veganům zelenou, dokáží uspokojit jejich chutě a poskytnout jim příjemný zážitek z návštěvy restaurace bez toho, aniž by museli jídelní lístek přetáčet vzhůru nohama. A to je skvělé, protože každý z nás by měl mít možnost výběru, bez ohledu na to co jí. 😊

Tak dobrou chuť!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)