Mezinárodní den vaflí

 25. 03. 2020  Gastro Zlin

Právě dnes, 25. března se slaví mezinárodní den vaflí. Tato sladká pochoutka, které se přezdívá „palačinka s břišákama“ je s námi už celých sedm století. Kdy a kde vznikla a co všechno se s ní dá zkombinovat se dozvíte v dnešním článku 😊


Výroba vaflí se datuje k počátku 14. století, kdy byly obvyklým jídlem ve vesnicích po celé Belgii i mezi velmi chudými vesničany, aby oslavili konec sklizně. Těsto se peklo na železe z jednoduchých surovin – mouky, mléka, vajec, tuku a cukru. Typ a taky velikost vafle záležela na jednotlivých vesnicích a na jejich bohatství. V minulosti se jedli dvakrát ročně, na masopustní úterý a Nový rok.

Nejrozšířenějšími druhy vaflí jsou bruselské a lutyšské. Liší se jak těstem, tak i tvarem. Bruselské vafle jsou klasicky obdélníkové, těsto na ně není sladké (obsahuje méně než 1 % cukru), je tak základem pro širokou škálu receptů. Lutyšské jsou nepravidelné, bez pravých úhlů, těsto je velmi sladké a přidává se do něj skořice.

Co se týká způsobu podávání, tak kombinací je spousta. Ty bruselské by se podle místních měly podávat jen s cukrem, ale kdo by si odpustil šlehačku, ovoce a horkou čokoládou. Dají se kombinovat i například s karamelem nebo omáčkami z ovoce. Velkým hitem se stávají i vafle naslano, podávají se například s volským okem, salátem, slaninou aj.

Nemůže chybět recept na pravé belgické vafle, ovšem nezbytností je tady vaflovač!!!  

Začneme tím, že v míse promícháme 250g hladké mouky, 50 g cukru, jeden vanilkový cukr a špetku soli. Následně rozpustíme 20g droždí ve 3 dcl teplého mléka, přilijeme do mísy a vypracujeme krémovité těsto.

Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme asi 10 minut kynout. Poté rozehřejeme 40 g másla, chvilku počkáme, než vychladne, smícháme ho se dvěma žloutky a přidáme do těsta, které opět necháme ležet dalších 20 minut. Nakonec přimícháme sníh ušlehaný ze 2 bílků.

Pak už jenom zahřejeme vaflovač, vymažeme ho tukem, do každé vaflové formy nalijeme po naběračce těsta a pečeme na nejvyšším stupni dozlatova.

A pokud náhodou vaflovač nemáte a přesto byste si vafli dali, mrkněte na naši rozvozovou mapu :) 

Tento článek napsal:

Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie