Mezinárodní den koňaku

 04. 06. 2020  Gastro Zlin

Čtvrtek je takový malý pátek a zrovna na ten dnešní připadá mezinárodní den koňaku! To si jednoho malého panáčka na oslavu zaslouží, ne? 

V dnešním článku se zaměříme právě na tenhle úžasný destilát.


Stručná definice koňaku říká, že se jedná o francouzskou vinnou brandy, která má striktně daná pravidla výroby. Je to ušlechtilý destilát vyrobený z révového vína z hroznů, které se pěstují v přesně vymezené oblasti středozápadní Francie. V dubových sudech poté zraje nejméně dva roky.

Jedná se tedy o součást široké kategorie brandy, kam se řadí i ostatní vinné destiláty jako například grappa či armaňak.

Co se týká historie, tak počátky výroby koňaku bychom museli hledat někde na začátku našeho letopočtu. Tehdy se totiž začaly objevovat úplně první vinice. Nejzajímavější je ale novověká historie, tam totiž probíhal spor o to, kde vlastně koňak vznikl.

Angličané tvrdí, že pochází z jejich země, totéž Francouzi i Holanďané. Nejpravděpodobnější je právě spojení Holandska a Francie. V 16. a 17. století totiž holandští obchodníci nakupovali v oblasti Cognac levná francouzská vína, která před plavbou do jejich země přetavovali na pálenku. Jelikož ji poté převáželi v dubových sudech, všimli si blahodárného účinku dřeva na destilát. No a bylo hotovo :)

Podle minimální doby zrání dnes existují tři hlavní skupiny, které se poté na lahvích označují VS (minimálně dva roky, průměr kolem čtyř až pěti), VSOP (minimálně čtyři roky, průměr kolem deseti až patnácti let), NAPOLÉON (minimálně šest let), XO (podle nové legislativy z roku 2016 mohou toto označení používat pouze koňaky starší deseti let)

Pokud byste neměli chuť na čistý koňak, je možné si ho vychutnat i v koktejlu. Mezi ty nejznámější patří Sidecar (koňak, triple sec, citronová šťáva a citronová kůra), Brandy Alexander (koňak, tmavý créme de cacao, smetana a nastrouhaný muškátový oříšek) a Sazerac (koňak, absint, bitters, cukrový sirup a pomerančová kůra).

Tak na zdraví!

Tento článek napsal:

Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)


Sdílejte tento článek: