Hovězí tažené na černém pivě a kořenové zelenině s jemnou bramborovou kaší s křenem

 03. 06. 2019  Gastro Zlin

Hovězí tažené na černém pivě a kořenové zelenině s jemnou bramborovou kaší s křenem

Vaření není jen o rychlém a kvalitním zahnání hladu. Je to také o trpělivosti a péči!


  • hovězí krk nebo kližka
  • černé pivo
  • cibule
  • mrkev
  • kořenová petržel
  • listová petržel
  • rajský protlak
  • tymián
  • rozmarýn
  • hřebíček
  • nové koření
  • bobkový list
  • brambory
  • máslo
  • mléko
  • křen
  • bobkový list
  • olej
  • sůl
  • pepř

Kdybych měl říct, co mě na vaření baví nejvíc, bylo by to rozhodně dlouhé a časově náročnější vaření, kde nezáleží jen na surovinách, ale také na kvalitě práce.

Jako první doporučuji naložit si maso den dopředu. Nakrájím kližku nebo krk na větší kousky, osolím, opepřím a přidám rozmarýn, tymián a trochu oleje. Pořádně promíchám a dám na 24 hodin odpočívat do letnice.

Zkočíme v čase na druhý den, kdy si ve větším hrnci rozpálíme olej a pořádně orestujeme naložené maso. Jakmile je maso orestované, vyjmeme ho z hrnce, v němž dozlatova orestujeme na menší kostičky nakrájenou mrkev, petržel a cibuli. Já dávám v poměru 1:1 k masu. Tady je ten moment, kdy musíme být poprvé opravdu trpěliví, protože potřebujeme opravdu zlatavou až tmavou barvu zeleniny. Nezapomeneme osolit a opepřit. Ve chvíli, kdy se tak stane, přidáme protlak. Restujeme asi 1 minutu, aby nám protlak nezhořkl. Delším restováním velmi rád hořkne. 

Po minutě zalejeme černým pivem. (Asi bych neměl dělat reklamu, ale nejlepší je podle mě pro vaření černý Kozel.) Důkladně mícháme, abychom ziskali ze dna hrnce výpek a samozřejmě aby se mezitím odpařil alkohol.

Je čas vrátit maso do hrnce. Maso by mělo být ponořené, ale nemělo by plavat. Posledním komponentem, který vložíme do hrnce je sítko s bylinkami (nové koření, hřebíček, tymián, rozmarýn a bobkový list). 
Gratuluji, dospěli jsme do další fáze, kde nás čekají 2-3 hodiny pozvolného vaření.

tip kuchaře:
je dobré maso semtam sledovat a kontrolovat, jak moc se šťáva odpařuje a průběžně míchat. Máteli pocit, že je šťávy v hrnci málo, podlévejte vývarem tak, aby bylo maso vždy skoro ponořené.
Odpařvání zmírníte tím, že necháte na hrnci poklici.

V mezičase, kdy čekáme na naše hovězí si můžeme připravit bramborovou kaši. Tu snad umí každý z vás. Ale pro jistotu:
Uvaříme oloupané brambory, zcedíme, přidáme teplé mléko, máslo a sůl a vyšleháme prvotřídní kaši. Pro tento recept je super, když přidáte ještě trošku křenové pasty. Hrozně moc se hodí k hovězímu masu a pivu a Vaše kaše bude dokonalá a zábavnější.

Po 3 hodinách trpělivého hladovění je čas ochutnat, případně dosolit, dopepřit a tradááá na talíř.
Vždycky Vám jídlo rozsvítí třeba orestovaná kořenová zelenina s petrželkou, aby bylo vidět, co se v naší omáčce schovává. křupavost restované zeleniny navíc dodá jídlu další rozměr.

Dobrou chuť.


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Petr Chudárek - grafik a kuchař

Láska k dobrému jídlu a pití a cit k výtvarnému umění ze mě udělali kuchaře, grafika, ilustrátora a fotografa.