Gastro škola #4: Brambory - zázrak, který bereme jako samozřejmého společníka v kuchyni

 18. 10. 2019  Gastro Zlin

Gastro škola #4: Brambory - zázrak, který bereme jako samozřejmého společníka v kuchyni

Brambory jsou nedílnou součástí většiny domácností a ve spoustě jídel zaujaly své pevné místo. Co všechno o nich ale vlastně víme? Mají spoustu pozitivních účinků na náš organismus a pojí se s nimi i množství zajímavostí.


Brambory v sobě mají skoro 80% vody. Také jsou bohaté na výživné škroby. Obsahují vitaminy A, B1, B2 a B6 a dokonce čtyřikrát více vitaminu C než jablka nebo hrušky. Jsou také jedinečným a mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Navíc obsahují i speciální rostlinné látky jako třeba kyselinou fenolovou, která působí proti škodlivým bakteriím a virům. Navíc, pokud je upečeme či uvaříme, neobsahují téměř žádný tuk!

Zajímavé je, že kromě hlíz, na terých si pochutnáváme, je celá rostlina jedovatá! Tak opatrně!

Brambory mají také spoustu různých pojmenování – bandory, erteple, grule, grumbíry, jablóška, kobzole, krumple, zemská jablka nebo také zemáky.

TYPY BRAMBOR:

 

Varný typ B - přílohové brambory

Tyto brambory jsou menší v příčném průměru a právě takové jsou vhodné jako příloha, ale také pro přípravu hranolek, do polévek nebo do gulášů.

Varný typ A - salátové brambory

Brambory na saláty je vhodné vařit ve slupce, velikostně jsou mírně větší v příčném průměru než brambory přílohové. Mohou však být celkově menší, kratší a kulatější.

Varný typ C - brambory na pyré

Pro přípravu pyré (kaše), knedlíků nebo bramborového těsta jsou vhodné velké brambory s větším příčným průměrem. Vaří se loupané, ale pro přípravu bramborového těsta je vhodnější brambory vařit ve slupce.

Konzumní brambory žluté - rohlíčky

Jde o delikatesní brambory, které jsou ideální pro přípravu salátů, na pečení a grilování se slupkou. Mají výjimečně jemnou chuť a kvalitu. Jsou navíc nízkokalorické.

Konzumní brambory pozdní s červenou slupkou

Tyto brambory mají trvalou kvalitu, pevné a nerozvářivé hlízy, mají specifickou chuť. "Červené" brambory jsou vhodné pro vaření ve slupce, ale i loupané. Používají se na saláty i jako přílohy.

Konzumní brambory pozdní "Violette"

Z Francie se na náš trh dovážejí brambory s fialovou barvou, která se neztrácí ani varem. Chutí se neliší od běžných žlutých brambor. Používají se na kaši, hranolky, saláty, lupínky.

Batáty "sladké brambory"

Narůžovělé brambory, dovážené z USA, jsou delikátní přílohou k masitým jídlům. Konzumují se i se slupkou. Pokud se opečou, mírně osolí a potřou máslem nebo zakysanou smetanou, stanou se nasládlé plátky hlíz výtečnou lahůdkou.

Jejich využití je opravdu všestranné, dají se vařit, péct, smažit, šťouchat, strouhat. Používají se třeba i na přípravu pečiva.

A co vy a brambory? Znáte všechny? A jak je máte nejraději?

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)