18. 10. 2019 Gastro Zlin
Brambory jsou nedílnou součástí většiny domácností a ve spoustě jídel zaujaly své pevné místo. Co všechno o nich ale vlastně víme? Mají spoustu pozitivních účinků na náš organismus a pojí se s nimi i množství zajímavostí.
Brambory v sobě mají skoro 80% vody. Také jsou bohaté na výživné škroby. Obsahují vitaminy A, B1, B2 a B6 a dokonce čtyřikrát více vitaminu C než jablka nebo hrušky. Jsou také jedinečným a mimořádně bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků, jako jsou draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Navíc obsahují i speciální rostlinné látky jako třeba kyselinou fenolovou, která působí proti škodlivým bakteriím a virům. Navíc, pokud je upečeme či uvaříme, neobsahují téměř žádný tuk!
Zajímavé je, že kromě hlíz, na terých si pochutnáváme, je celá rostlina jedovatá! Tak opatrně!
Brambory mají také spoustu různých pojmenování – bandory, erteple, grule, grumbíry, jablóška, kobzole, krumple, zemská jablka nebo také zemáky.
TYPY BRAMBOR:
Varný typ B - přílohové brambory
Tyto brambory jsou menší v příčném průměru a právě takové jsou vhodné jako příloha, ale také pro přípravu hranolek, do polévek nebo do gulášů.
Varný typ A - salátové brambory
Brambory na saláty je vhodné vařit ve slupce, velikostně jsou mírně větší v příčném průměru než brambory přílohové. Mohou však být celkově menší, kratší a kulatější.
Varný typ C - brambory na pyré
Pro přípravu pyré (kaše), knedlíků nebo bramborového těsta jsou vhodné velké brambory s větším příčným průměrem. Vaří se loupané, ale pro přípravu bramborového těsta je vhodnější brambory vařit ve slupce.
Konzumní brambory žluté - rohlíčky
Jde o delikatesní brambory, které jsou ideální pro přípravu salátů, na pečení a grilování se slupkou. Mají výjimečně jemnou chuť a kvalitu. Jsou navíc nízkokalorické.
Konzumní brambory pozdní s červenou slupkou
Tyto brambory mají trvalou kvalitu, pevné a nerozvářivé hlízy, mají specifickou chuť. "Červené" brambory jsou vhodné pro vaření ve slupce, ale i loupané. Používají se na saláty i jako přílohy.
Konzumní brambory pozdní "Violette"
Z Francie se na náš trh dovážejí brambory s fialovou barvou, která se neztrácí ani varem. Chutí se neliší od běžných žlutých brambor. Používají se na kaši, hranolky, saláty, lupínky.
Batáty "sladké brambory"
Narůžovělé brambory, dovážené z USA, jsou delikátní přílohou k masitým jídlům. Konzumují se i se slupkou. Pokud se opečou, mírně osolí a potřou máslem nebo zakysanou smetanou, stanou se nasládlé plátky hlíz výtečnou lahůdkou.
Jejich využití je opravdu všestranné, dají se vařit, péct, smažit, šťouchat, strouhat. Používají se třeba i na přípravu pečiva.
A co vy a brambory? Znáte všechny? A jak je máte nejraději?
Tento článek napsal Denisa - redakce Gastro Zlín
Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)
Fotogalerie






Burger Street Festival opět ve Zlíně

Magazín Víkend na návštěvě v Jedním tahem

Světový den koktejlů

Na kus řeči s Markétou Hrubešovou

Blábolení o chřestu

Mezinárodní den pizzy
