Gastro škola #3 Jak poznáme skvělé cappuccino? Má jemnou texturu a chuť

 14. 08. 2019  Gastro Zlin

Gastro škola #3 Jak poznáme skvělé cappuccino? Má jemnou texturu a chuť

Chutné cappuccino poznáte již podle vzhledu nejen samotného nápoje, ale i kavárny, ve které se káva připravuje. Menší espresso bary a pražírny jsou v dnešní době (téměř) zaručenou jistotou, že se nespálíte. Ani svůj jazyk o horké, převařené mléko. Nechci křivdit restauracím a koktejlovým barům, ale obsluha je většinou vyškolená pro přípravy jiných nápojů či roznášení jídel. Káva je většinou v takovýchto podnicích vnímána druhotně, jako doplněk. Proto je lepší si za kvalitně připravené cappuccino pár korun připlatit.

 


Rozhoduje káva a správně našlehané mléko

Použitá zrnková káva vytváří v nápoji výslednou chuť. Pokud barista dává na výběr, volte spíše výraznější a ovocnější druhy. Nevybírejte jemné Arabiky, které ve sladkém mléce zaniknou. Výsledný nápoj bude nevýrazný, chuťově ne příliš plný. Dobrou volbou je například Kenya s tóny citrusového ovoce https://jamai.cafe/e-shop/jednodruhova/kenya-aa-top-detail  nebo vanilková Brazílie Yellow Bourbon https://jamai.cafe/e-shop/jednodruhova/brazil-yellow-bourbon-detail . PROKLIKY Vhodné jsou také směsi s Robustou. V restauracích se většinou podávají známé značky, které jsou velmi tmavě pražené a nejsou čerstvé.

 

Jak má chutnat správně našlehané mléko

Dokonale našlehané mléko poznáte podle lesklého povrchu bez bublinek. Na chuť je mléko příjemně sladké. Naopak přepálená pěna obsahuje velké množství bublinek a při napití si s velkou pravděpodobností spálíte jazyk. Takové mléko je spálené, převařené a v kombinaci s   napraženou kávou chutná celkový nápoj hořce.

 

Skvělé cappuccino nemusí mít na hladině obrázek

Dnešním fenoménem se stávají obrázky malované do kávy pomocí techniky latte art. Šikovný barista kreslí konvičkou s mlékem srdíčka, rozetky a další vzory do hrnku s espressem a vytváří na tak na povrchu obrázky. Pro dobré cappuccino to není nutností. Je to něco navíc, ale s kvalitou podávaného nápoje nijak přímo nesouvisí. 

 

Teplota podávaného cappuccina musí být příjemná na pití, a to ihned, když vám ji obsluha přinese. Má taky mít rovný povrch, žádný kopec z mléčné pěny, který se na nápoj dává pomocí lžičky. Cappuccino by taky nemělo být automaticky dochucováno kakaem, skořicí nebo toppingem, pokud se obsluha nezeptá.

 

Článek vytvořilo pro Gastro Zlín –  Jamai CAFÉ, Jana Matějíčková


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie