Gastro škola #2: Opravdu platí sůl nad zlato?

 11. 06. 2019  Gastro Zlín

Gastro škola #2: Opravdu platí sůl nad zlato?

Bez soli to nebude nikdy ono, jak užzaznělo ve známé české pohádce. A je to tak, používáme ji do slaných, ale i sladkých receptů. Se solením by se to nemělo přehánět, uškodit ale může ijejínedostatek. V poslední době se kromě klasické kuchyňské soli objevily i další alternativy. Pojďme se podívat, jaké to jsou.


Kamenná sůl
Nejběžnější využívanou solí u nás je sůlkamenná – často označovanájako kuchyňská sůl. Je zpravidla chemicky čištěná, čímž se odstraní i minerální látky a chemickou cestou je do nípřidáván takyjód a fluor. Na běžnou konzumaci není příliš vhodná, může podpořit tvorbu edémů, celulitidy, artrózy, dny nebo dokonce vznik ledvinových či žlučníkových kamenů. 
Mořská sůl
Nejznámější alternativou kuchyňské soli je jistě mořská sůl. Je jen o něco dražší, avšak obohacena o minerální látky a přirozeně i jod, i když ten se ještě dodává uměle podle zákona. Chuťově je taktéž mnohem příjemnější. Získává se odpařováním mořské vody, což je zaznamenáno jako nejstarší získávání soli obecně. Koupit ji můžeme hrubozrnnou i jemně namletou, také ozvláštněnou například sušenými bylinkami, což se skvěle hodí například na brambory či pečenou zeleninu. 
Himalájská sůl
poznáte na první pohled,jelikož je narůžovělá. Těží se v asijských himalájských horách, obsahuje spoustu minerálů a také železa, po kterém je právě takto typicky zabarvená. Díky bohatému složení zlepšuje vstřebávání živin, detoxikuje, podporuje správnou funkci nervové soustavy a také snižuje vysokou hladinu cukru v krvi. Tato sůl nebývá uměle jodizovaná, je tedy čistě bez chemických úprav. Hodí se na dochucování hotových jídel. Můžeme se taktéž setkat s variantou pákistánská sůl, která se těžív dolech na úpatí jihozápadního Himaláje. 
Vakuovaná sůl

Z roztoku tzv. solanky vzniká odpařováním a krystalizací tzv. vakuovaná sůl. Během výroby je pak očištěna od všech usazenin a příměsí. Výhodou je, že nemá tendence navlhnout jako mletá kamenná sůl. Na druhou stranu se ale i pomaleji rozpouští – s tím musíme počítat, abychom jídlo nepřesolili. 

Bambusová korejská sůl
Vskutku velmi neobvyklým způsobem vzniká korejská sůl, která se peče přímo v dutině bambusu a je uzavřena žlutým jílem. Několikrát takto připravena projde ohněm. Tím se vytáhnou všechny škodliviny a skrze bambus se předají prospěšné látky. Používá se nejen do jídla, ale také k léčení. 
Černá sůl

V poslední době se objevila původem indická černá sůl, která má typicky vajíčkovou chuť i vůni, což je způsobenou podílem síry. Černá barva je však způsobena podílem aktivního uhlí, které podporuje trávení a taktéž odstraňuje škodlivé látky z těla, má tedy detoxikační účinky. 

Uzená sůl
Kouřem uzená sůl skvěle doplní především maso, ryby, zeleninu a salsy. Obvykle se na dubovém, bukovém či jabloňovém dřevě udí mořská sůl, čímž získá tak typickou intenzivní chuť i vůni. Proto není potřeba již žádných barviv,aromatani jiných látek. 
Fleurde Sel
Tato velmi vzácná sůl se sbírá ručně na hladině mělkých solných rybníků, avšak pouze v horkých letních dnech, kdy je zároveň také lehce větrno. Tvoří v tenké vrstvě krystalky připomínající drobné kvítky. Poté se suší na slunci a taktéž již není potřeba žádného dalšího zpracovávání. Skvěle se hodí na dochucení již hotových jídel, především na dobrý steak, foie gras, ryby, ale i zastřené vajíčko či zeleninu. 
Maldonskásůl
Velmi oblíbenou mezi šéfkuchaři a opravdovými gurmány je právě tato sůl Maldon pocházející z Essexu v Británii, která má nezaměnitelnou strukturu i velmi příjemnou chuť s lehce nasládlým dozvukem. Jedná se o čistou mořskou sůl bez přidané chemie. Tvoří ji velmi tenké plátky, které připomínajísněhové vločky. Nejlépe se hodí na již hotové steaky, grilovanou zeleninu, ale také na vybrané druhydezertů, efektně je i dozdobí.)

 

Pokud nám nestačí přírodní barvy soli, můžeme si pomoci sami a sůl barvit na prakticky libovolnou barvu – například řepou, vínem, aperolem, kurkumou a podobně. Je ale potřeba tento proces nacvičit, ať se sůl nerozpustí. :-)
 
Ačkoliv najdeme spoustu alternativ, mějme na paměti, že se pořád jedná o sůl a obsah sodíku je ve všech typech víceméně stejný. Nicméně u kvalitnějších druhů se setkáme s mnohem vyšší slaností, čímž ji používáme v menším množství a také o to méně zatěžujeme organismus. Taktéž setyto solivyznačují přírodní celistvostí, jsou v nich vícezachovány minerální látky, pomáhají při regeneraci tkání a sliznic, podporují funkci myšlení a nervové soustavy, pomáhají udržovat správné pH v krvi a v neposlední řadě mají mnohem lepší chuť. 
 
Sůl je již ve spoustě hotových produktech, například pečivu, šunce, uzeninách atd. Někdy to ani nevnímáme. Při domácí přípravě jídla je tedy doporučováno postupně solení snižovat. Částečně sůl můžeme skvěle nahradit třeba bylinkami, česnekem, kořením a tím částečně snížit celkové množství přijímané soli za den. Zprůzkumů totiž vyplývá, že průměrně konzumujeme až třikrát více soli,než udávádoporučená denní dávka.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie