Dalibor blábolí o pomerančích

 20. 02. 2020  Gastro Zlin

Dalibor blábolí o pomerančích

Dneska se podíváme „na zoubek“ právě pomerančům, které všichni dobře známe, ale víme o nich opravdu vše? Obsahují vitamin C, to je jasné, ale to není celé. My vám dneska prozradíme, na co dalšího jsou tihle oranžoví krasavci machři 😊


Pomeranče jsou plody pomerančovníku čínského a jsou to nejpěstovanější citrusy na světě.

Proč je jíst?

Když pomineme jejich skvělou chuť, tak mají i benefity pro naše zdraví.

Pomáhají předcházet stárnutí pleti, je to proto, že pomeranče obsahují výše zmíněný vitamín C, který pomáhá pleti bojovat s volnými radikály. Dále obsahuje také vitamín A, který napomáhá tomu, aby kožní membrány zůstávaly zdravé.

Vitamin A obsažený v pomerančích pomáhá udržovat zdravé oční sliznice. Je k dispozici ve formě karotenoidů a složek jako jsou lutein, beta-karoten a zeaxantin, díky kterým se chrání oči před věkem podmíněné degeneraci.

Kyselina listová obsažena v pomerančích je skvělá pro mozek a udržuje ho v kondici. Doporučuje se i těhotným ženám, díky jeho konzumaci se snižuje riziko výskytu neurologických onemocnění u dítěte.

Pomeranče obsahují dostatek vlákniny, takže jsou skvělé jako prevence výskytu zácpy.

Tady by měli zpozornět především pánové, pomeranče díky obsahu antioxidantů a vitaminu C udržují zdravé spermie a chrání je před genetickým poškozením.

Zlepšují kvalitu vlasů, pokud je tedy zařadíte do své stravy, budou vlasy pevnější a budou méně vypadávat.

Jak je v obchodech vybírat?

1) Nekupujte pomeranče výrazně měkčí než ostatní. Pokud to uděláte a otevřete je, pravděpodobně v nich najdete bílou „krupičku”.

2) Nekupujte pomeranče lehčí než ostatní kusy. Tyto jedinci to již „vzdali” a jsou nejen s krupičkou ale také vysušení a zcela nepoživatelní.

3) Všímejte si, jestli v bedně není víc odrůd pomerančů. V obchodě někdy7 nové pomeranče míchají se zbytky staré zásilky. Nová zásilka se často liší od staré nejen „opotřebovaností”, ale vyloženě se jedná o jinou odrůdu (stejně, jako je víc odrůd jablek, je i víc odrůd pomerančů), která má jinou velikost, tvar, lesk kůry a jinou nálepku exportéra.

4) Nejkvalitnější odrůdy mají lesklou čistou kůru. Čichněte si k nim, pokud vydávají aroma, budou v pořádku.

5) Pokud to jde, zeptejte se, kdy pomeranče přivezli (to vám občas řeknou na trhu).

Pomeranč v číslech

1 středně velký oloupaný pomeranč váží v průměru 150 g. Následující údaje odpovídají 100 g pomerančové dužiny.

87% vody

9 g jednoduchých sacharidů

50–60 mg vitaminu C

30–40 mg vápníku

200 mg draslíku

0,4 mg železa

0,08 mg mědi g

170 druhů fytochemikálií

20 druhů karotenoidů

1 větší pomeranč obsahuje 15 % denního doporučeného množství vlákniny!

Využití v kuchyni

Lehce kyselý, sladký a rozhodně exotický. Pomeranč se dá kombinovat klidně i s masem – jeden příklad za všechny je třeba kachna na pomerančích, z pomerančů se dá udělat i báječná omáčka, která jde jak k masu, tak i k rybám. Používají se k přípravě nejrůznějších dezertů, marmelád nebo i polévek. Co se týká salátů, i tady má pomeranč své využití – zkuste ho zkombinovat třeba s polníčkem, červenou řepou a balsamico olejem 😊

Tak co? Dáte pomerančům u vás doma definitivní zelenou?


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie