Dalibor blábolí o melounu

 14. 07. 2019  Gastro Zlin

Dalibor blábolí o melounu

Včera se vstávalo opravdu brzy od 7 hodin už nás čekala akce s názvem Business for Breakfast, a pokud neznáte, jedná se o snídani v klubu se zajímavými lidmi, kteří se zajímají o spolupráci, navazování kontaktů, prezentaci vlastního businessu a podobně. Akce se vždy koná v nějakém gastro podniku – dnes to bylo Baltaci Atrium, které chystalo snídani – catering. Samozřejmě, tak jako v amerických filmech, vajíčka jsou základ. :D … Ale pak v přestávce mě strašně přepadla chuť na ovoce a v ten moment byl meloun jasnou volbou a vznikl nápad si o něm něco říci. Co vy a meloun? Máte ho rádi? Podělte se s námi do komentáře… pro ty, kteří se chtějí dozvědět více, čtěte dále.


Meloun je vážně dobrá volba! 
Dužina je šťavnatá, sladoučká a zahání žízen. Skvělá přírodní, mixovaná nebo zpracovaná jako zmrzlina. Nebo také v naprosto originálních kombinacích ve vyvážemných lehkých pokrmech, jakkoliv se tatto spokení mohou na první pohled zdát poněkud straštěná. 
Pár faktu o melounu: 
  1. Meloun náleží do SKUPINY DÝŇOVITÝCH, tedy do stejného rodu jako například okurky.
  2. Citrulin obsažený v ,elounech je skvělým a účinkujícím prostředkem proti únavě a může také fungovat jako afrodiziakum.
  3. Pokud kupujete již nakrájený meloun, přesvěčte se, že dužina je vlhká, kompaktní a svěže červená.
 
Znáte to? – Jen abych nesnědl semínko melounu
Kdo pečlivě jedno po druhém vybírá semínka z melounu, dělá chybu. Tato semínka totiž představují jednu ze superpotravin velmi žádanou zastánci zdravé výživy a sportovci, neboť obsahují vlákninu a minerály.


Chcete nějaký zajímavý recept z kuchyně Gastro Zlínu? Napište nám do komentáře 
 
Co miluji k snídani mnoho z vás ví – smoothie, teď v létě je to, ale také Svěží koncentrát z melounu, doporučuji si udělat. večer dát do lednice pořádně vychladit a ráno máte skvělopu svěží pecku do auta na cestu do práce. 
Jak na to? Stačí 1,5kg vodního melounu (pro 2 osoby). Melounovou dužinu rozmixujte ve smoothie makeru nebo mixéru a vychlaďte – co bych, ale jistě doporučil přidat pár lístku máty a a 1/8 
Na závěr typologie Melounů
Vodní Meloun –  obsahuje v průměru 91 % vody, což se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus. Původem pocházejí z oblastí Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg.
  •     Bez semínek – vyznačuje se sladší chutí než mjí ostastní melouny a neobsahuje nepříjemná semínka
  •     Baby meloun – ideální pro zahrádní párty a malou velikost oceníte při ushcování do lednice
  •     Vodní Meloun se žlutou dužinou – úplně stejný jako vodní meloun jen dužina není červená, ale žlutá
 
Meloun cukrový žlutý –  vyznačuje se typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem a nebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí, barvou tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulatěnější listy a menší plody.
  •      Meloun Gália – vyznačuje se síťovanou slupkou, která vypadá jako rozpraskaná kúra stromu a barva se mění podle doby zrání od zelené po žlutou. Meloun má lehce pikantní chuť a vůni a uplatňují se v teplé i studené kuchyni.
  •     Meloun Cantaloupe – slupka jako meloun Gália a dužina má meruňkovo-oranžovou barvu. Chutná sladce a aromaticky.
  •     Meloun Piel de sapo – v překladu doslava ropuší kůže, podle barvy slupky. Nazýván také jako vánoční meloun. Je typický svým oválným tvarem
Na závěr nesmí chybět skvělý letní recept!
budete potřebovat jeden vodní meloun, velikost je na vás
ochucenou vodku - za mě je to limetková
limetovou šťávu
Meloun vydlabeme, dužinu rozmixujeme a nebo rozmačkáme (záleží, jestli chcete kousky nebo krémových konzistenci), přidáme vodku,limetovou šťávu. Chuť můžeme doladit podle vlastních preferencí, dosladit, dokyselit, či přidat alkohol :)
     

Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)