Dalibor blábolí o melounu

 05. 06. 2019  Gastro Zlín

Dalibor blábolí o melounu

Včera se vstávalo opravdu brzy od 7 hodin už nás čekala akce s názvem Business for Breakfast, a pokud neznáte, jedná se o snídani v klubu se zajímavými lidmi, kteří se zajímají o spolupráci, navazování kontaktů, prezentaci vlastního businessu a podobně. Akce se vždy koná v nějakém gastro podniku – dnes to bylo Baltaci Atrium, které chystalo snídani – catering. Samozřejmě, tak jako v amerických filmech, vajíčka jsou základ. :D … Ale pak v přestávce mě strašně přepadla chuť na ovoce a v ten moment byl meloun jasnou volbou a vznikl nápad si o něm něco říci. Co vy a meloun? Máte ho rádi? Podělte se s námi do komentáře… pro ty, kteří se chtějí dozvědět více, čtěte dále.


Meloun je vážně dobrá volba! 
Dužina je šťavnatá, sladoučká a zahání žízen. Skvělá přírodní, mixovaná nebo zpracovaná jako zmrzlina. Nebo také v naprosto originálních kombinacích ve vyvážemných lehkých pokrmech, jakkoliv se tatto spokení mohou na první pohled zdát poněkud straštěná. 
Pár faktu o melounu: 
  1. Meloun náleží do SKUPINY DÝŇOVITÝCH, tedy do stejného rodu jako například okurky.
  2. Citrulin obsažený v ,elounech je skvělým a účinkujícím prostředkem proti únavě a může také fungovat jako afrodiziakum.
  3. Pokud kupujete již nakrájený meloun, přesvěčte se, že dužina je vlhká, kompaktní a svěže červená.
 
Znáte to? – Jen abych nesnědl semínko melounu
Kdo pečlivě jedno po druhém vybírá semínka z melounu, dělá chybu. Tato semínka totiž představují jednu ze superpotravin velmi žádanou zastánci zdravé výživy a sportovci, neboť obsahují vlákninu a minerály.


Chcete nějaký zajímavý recept z kuchyně Gastro Zlínu? Napište nám do komentáře 
 
Co miluji k snídani mnoho z vás ví – smoothie, teď v létě je to, ale také Svěží koncentrát z melounu, doporučuji si udělat. večer dát do lednice pořádně vychladit a ráno máte skvělopu svěží pecku do auta na cestu do práce. 
Jak na to? Stačí 1,5kg vodního melounu (pro 2 osoby). Melounovou dužinu rozmixujte ve smoothie makeru nebo mixéru a vychlaďte – co bych, ale jistě doporučil přidat pár lístku máty a a 1/8 
Na závěr typologie Melounů
Vodní Meloun –  obsahuje v průměru 91 % vody, což se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus. Původem pocházejí z oblastí Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg.
  •     Bez semínek – vyznačuje se sladší chutí než mjí ostastní melouny a neobsahuje nepříjemná semínka
  •     Baby meloun – ideální pro zahrádní párty a malou velikost oceníte při ushcování do lednice
  •     Vodní Meloun se žlutou dužinou – úplně stejný jako vodní meloun jen dužina není červená, ale žlutá
 
Meloun cukrový žlutý –  vyznačuje se typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem a nebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí, barvou tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulatěnější listy a menší plody.
  •      Meloun Gália – vyznačuje se síťovanou slupkou, která vypadá jako rozpraskaná kúra stromu a barva se mění podle doby zrání od zelené po žlutou. Meloun má lehce pikantní chuť a vůni a uplatňují se v teplé i studené kuchyni.
  •     Meloun Cantaloupe – slupka jako meloun Gália a dužina má meruňkovo-oranžovou barvu. Chutná sladce a aromaticky.
  •     Meloun Piel de sapo – v překladu doslava ropuší kůže, podle barvy slupky. Nazýván také jako vánoční meloun. Je typický svým oválným tvarem
 
     

Sdílejte tento článek:
Fotogalerie