Dalibor blábolí o mangu

 25. 07. 2019  Gastro Zlin

Dalibor blábolí o mangu

Blábolení pokračuje a dnes se na řadu dostává mango, které je čím dál populárnější. Opět se budeme bavit o jeho rozličném využití a na závěr nabídnu i super recept na parádní letní drink s mango exotikou.


Obecně o mangu

Mango je tropické ovoce, plod mangovníku. Mango patří do rodu Mangifera, který zahrnuje 69 botanických druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Není znám jeho přesný původ, ale má se za to, že mango pochází z jižní a jihovýchodní Asie.

Zásobárna vitamínů

Mango je zdrojem celé škály důležitých vitamínů – obsahuje nejvíce provitaminu A ze všech druhů ovoce a také velké množství jiných antioxidantů (vitaminu C a E), přispívá ke kráse pleti a zpomaluje její stárnutí.

Konzumace manga udržuje pokožku v dobrém stavu. Je dokázáno, že následkem nedostatku vitaminu A se pokožka vysušuje a tvoří se na ní šupiny. Mango přispívá k jejímu přiměřenému zvlhčování a pomáhá udržovat její správný odstín. Zvýšený přísun tohoto ovoce se doporučuje při ekzémech, dermatózách (nezánětlivé kožní onemocnění), suché pokožce a proti předčasnému stárnutí kůže.

Vitamin A, jehož působení je stimulováno vitaminem C a E, je důležitý pro dobrý zrak. Konzumace manga se doporučuje v případě, že hrozí ztráta zraku v důsledku poškození sítnice, např. šeroslepost, atrofie zrakového nervu, trombóza v arteria centralis (tepna zásobující krví sítnici oka).

Mango obsahuje velké množství tří nejúčinnějších antioxidačních vitaminů A, C a E, které brání oxidaci lipoproteinů přenášejících cholesterol v krevním řečišti, a tím zabraňují jeho usazování ve stěnách arterií. Mango má příznivý vliv na oběhový systém. Proto by ho měli jíst ti, kdo mají problémy s ischemickou chorobou dolních končetin či srdce (angina pectoris, infarkt myokardu).

Mango má diuretické (močopudné) účinky. Je poměrně bohaté na draslík, ale chudé na sodík. Doporučuje se při vysokém krevním tlaku, protože ho pomáhá regulovat. Vhodné je i pro diabetiky, jeho konzumace může předcházet některým komplikacím, které se můžou pojit s touto nemocí.

A kam s ním?

Mango je prý nejlepší jíst čerstvě oloupané, kdy se nechá dozrát v pokojové teplotě a má být měkké na omak. Potom, alespoň za mě, nakrájet a strčit na led.

Mango se skvěle hodí i například k masu nebo k rybám, a to jak do omáček, tak i na výrobu čatní. Skvěle se dá využít i na výrobu džemu či sirupu. Své místo má v salátech, a to jak těch zeleninových tak, samozřejmě, v těch ovocných.

Recept na závěr

Nebyl bych to já, kdyby na závěr nepřišel recept na osvěžující drink – dnes to bude variace na oblíbenou Skinny Bitch (vodka, soda, limeta) a to upgradovaná verze s mangovou vodkou, limetou, sodou a plátky manga. V těchhle letních pařácích příjemné ochladí, díky dostatku tekutin tělo neustále zavodňuje a příjemným bonusem navrch je to, že když si jich dáte o pár víc, druhý den ráno je skoro stoprocentně bez bolesti hlavy 😊

Tak pokud jste ještě mango neochutnali, doufám, že po přečtení dnešního článku, změníte názor!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie