Dalibor blábolí o fících

 10. 10. 2019  Gastro Zlin

Dalibor blábolí o fících

Do dnešního blábolení přidáme trochu exotiky – budeme se totiž bavit o stále oblíbenějších fících, které nachází své právoplatné místo na našich talířích. Rozhodně je o co stát, když pomineme skvělou, zajímavou chuť, fíky mají skvělé účinky na naše zdraví. Co všechno nám tenhle fialkový fešák může nabídnout, tak to se dozvíte v následujících řádcích.


Zajímavé je, že ačkoliv se fíky můžou jevit jako plody, tak jsou ve skutečnosti uzavřená plodenství, která vznikají dozráváním květenství.

Jaké užitečné látky obsahují?

Fíky se mohou pochlubit spoustou látek, které mají pozitivní účinek na náš organismus. Obsahují vitamíny A, B, C, draslík, bílkoviny, aminokyseliny, vlákninu. Najdeme v nich i rostlinné steroly, které snižují cholesterol. Obsahují také železo a hořčík.

Co se týká obtíží a případných chorob, kterým můžete předcházet, když fíky zařadíte do svého jídelníčku. Zejména se jedná o kardiovaskulární choroby, vysoký krevní tlak, špatný cholesterol, problémy s kostmi, hemeroidy nebo premenstruační syndrom.

Fíky obsahují probiotika, látky, kterými se živí zdraví prospěšné bakterie obývající naše střeva, a když je střední flóra v rovnováze, má z toho užitek nejen naše zažívání, ale celé naše tělo. 

Fíky jsou protizánětlivé, to je důvod proč, nám pleťová maska z fíků může pomoct vyřešit problémy s akné. Díky svým projímacím účinkům nám pak pomůže zbavit se nahromaděných toxinů v těle a napomoci tak pročistit pleť.

Vzhledem k tomu, že fíky jsou plné vitamínů, minerálních látek a antioxidantů, napomáhají našemu imunitnímu systému vykonávat svou funkci a tím lépe chránit náš organismus proti škodlivým vnějším vlivům.

A teď k jejich samotnému nákupu, co se týká sušených fíků, ty jsou dostupné téměř ve všech obchodech, nejvíce v těch, které se zaměřují na zdravou výživu.

Ovšem v poslední době se do obchodních řetězců dostávají i ty čerstvé, a tak se mrkneme na to, jak je vybrat, abyste si domů přinesli ty nejlepší.

Nejsou jen fialkové fíky, i když ty jsou nejběžnější, Můžeme se setkat i se zelenými nebo hnědými. Barva tedy není rozhodující.

Řiďte se vždy měkkostí, jestliže jsou fíky na omak měkké, jsou zralé – ty tvrdé nechejte v obchodě. 😊

Zkontrolujte také stav slupky, která je velmi tenká, tudíž náchylná k trhlinám. Neměla by být ani nějak výrazně potlučená.

Čerstvé fíky tak, jako ostatní měkké ovoce spotřebujte do 2–3 dnů. Dají se jíst jak se slupkou, tak bez ní, u těch kupovaných hrozí, že budou chemicky ošetřeny, proto je důkladně omyjte. Slupka by měla být příjemně nasládlá, samozřejmě se dá konzumovat jen dužina – podobně jako třeba u kiwi.

A k čemu se fíky hodí?

Popravdě ke všemu. Můžete si z nich udělat salát, dokonale se hodí ke kozímu sýru. Krok vedle neuděláte, ani když je přidáte do ovesné kaše, k lívancům, do nejrůznějších dezertů. Sluší jim kombinace s ořechy. Pokud vás baví zajímavé a netradiční chutě, dá se z nich vytvořit teplá či studená omáčka k masu nebo rybám.

Nakonec recept na zdravé mlsání – raw tyčinky

Přichystejte si sušené fíky a datle, mandle a kešu oříšky. Mandle a kešu přes noc namočte do vody, fíky a datle hodinu před zpracováním taky. Datle zbavte pecek a fíky stopek, potom je v poměru 1,5:1 společně rozmixujte.

Až je směs dostatečně rozmixovaná, přidejte k ní trochu ořechů a mixujte dále. S ořechy to nepřežeňte, příliš ořechů může způsobit suché “těsto”. Raději jich dejte trochu, poté ochutnejte a případně dosypte a domixujte. Směs by měla být konzistenčně tvarovatelná a hutná. Měly by se z ní dát tvarovat kuličky apod.

Z hotové rozmixované směsi libovolně vytvářejte vaše oblíbené tvary, můžete tvořit právě kuličky, válečky nebo hranaté tyčinky.

Tak co? Navnadili jsme vás dostatečně na to, abyste ochutnali? 😊


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)