Dalibor blábolí o ananasu

 01. 08. 2019  Gastro Zlin

Dalibor blábolí o ananasu

V dalším díle mého blábolení se mrkneme „na zoubek“ ananasu, povím vám, co za super vitamíny se v tomhle žluťákovi skrývají, kde všude se dá využit a na konec přidám svůj oblíbený recept, ve kterém rád ananas používám.


Poprvé se do Evropy ananas dostal po připlutí mořeplavce Krištofa Kolumba, který jej z Ameriky přivezl s sebou. Španělské šlechtě tedy učarovala jeho sladká chuť, ale až v polovině 18. století se začal masově pěstovat ve sklenících.

Moře vitamínů

Ne nadarmo se mu říká král ovoce. Ananas je totiž velice zdravý a pro všechny, kteří by se chtěli pustit do hubnutí, mám skvělou zprávu, ananas se hodí i pro ně. Dokáže překonat únavu i pocit hladu. Co se týká vitamínů, je to opravdu paráda, obsahuje téměř všechny vitaminy, tedy kromě vitaminu E a B12, dále šestnáct minerálních látek a stopových prvků. Jedno z nejlepších přírodních léčiv. Funguje skvěle jako protizánětlivá látka – zmírňuje bolest i otoky. Výrazně snižuje riziko trombózy.

Další nespornou výhodou ananasu je jeho využití, jak třeba do spousty známých drinků – zmínit můžeme třeba Piña Coladu nebo Mai Tai, tak i do různých pokrmů, jak slaných, tak sladkých, ale třeba i jako pomůcku ke krásným a zdravým nehtům, vlasům a kůži.

Nemůžu nezmínit jeho vliv na zvýšení sexuální touhy, ananas totiž funguje jako báječné afrodiziakum.

Na co si dát pozor

Při prodeji musí být ananasy čisté, bez známek poškození škůdci a nadměrné povrchové vlhkosti.

Nepřípustné jsou plody se stopami plísní, jež se jako bílé či modré chomáčky objevují ve spodní části.

Při nákupu je nutné být obezřetný u tzv. slevových akcí, kdy se prodejci snaží zbavit ananasu delší dobu skladovaného či nachlazeného. Je nutné vybírat jenom plody čerstvého vzhledu s pevnou dužninou.

Ananas nelze uchovávat v chladničce. Ale ani při pokojové teplotě není jeho trvanlivost nijak závratná a po pár dnech začne vadnout

Ananas má být svěže žlutý a na omak ne moc tvrdý. Před použitím je dobré jej naporcovat, posypat moučkovým cukrem a zabalený ve fresh fólii nechat 10 minut odležet. Dužnina zjemní a zůstane šťavnatá.

A teď už k samotnému receptu – jak už mnozí z vás ví, mám moc rád smoothie a jedno z mých nejoblíbenějších je právě kombinace ananasu, malin, bílého jogurtu a chia semínek. Jak na to? Sledujte náš instagram #GastroZlin
 

TIP na závěr: Pokud máte rádi rumy, tak ananas je perfektní doplnění a rozvinutí různých rumů. Například na našich degustacích rumů doporučujeme plátek ananasu zakousnout před požitím známého rumu Zacapa 23 centrario.

 


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie