Bistro – co vše se za tímhle slovem vlastně schovává?

 15. 01. 2020  Gastro Zlin

Na našich sociálních sítích jste si mohli všimnout, že jsme se zúčastnili natáčení reportáže TV Nova do jejich magazínu Víkend. Reportáž se zaměřovala na bistra, a tak nás napadlo - co vlastně považujeme za bistro? A kde tento název vznikl? I my sami se rádi přiučíme, všechno, co jsme se dozvěděli teď předáme i vám, s velkou radostí 😊


Slovo bistro pochází z francouzštiny, kde vyjadřuje lidový název malých hospůdek s občerstvením. A přesně takto vypadají bistra i u nás, některé si udržují tradičnější zařízení a jiné se snaží o moderní pojetí a musíme uznat, že ať tak či tak, má to své kouzlo.

Co se týká nabízeného sortimentu, tak se menu nejčastěji skládá z dobrot jako hot dogy, hranolky, obložené bagety, často i hotová jídla, grilovaná kuřata, nejrůznější uzeniny, alko i nealko nápoje a často sezónní pochutiny jako třeba zmrzlina či horká čokoláda.

Ovšem výše zmíněný seznam není rozhodující, neznamená, že pokud se nabídka liší, nemůže se jednat o bistro 😊 Dnes se i díky různým trendům a nejrůznějším vychytávkách můžeme setkat s bistrem zaměřeným na vegetariánskou a veganskou stravu, čistě na saláty, těstoviny nebo sladké pokrmy jako jsou palačinky nebo wafle.  V takovém bistru si klidně můžete vychutnat snídani, brunch, případně oběd.

Co se týká vzhledu provozoven, už není pravidlem, že se nachází pouze v areálech koupališť, lyžařských středisek nebo zoologických zahrad. V dnešní době už běžně najdeme bistra v centrech měst, kde mají svůj vlastní prostor a nemusí to být jen maringotka nebo mobilní kontejner.

V těchto prostorách mají prodejci své vlastní zázemí a návštěvníci by podle starších definic neměli mít do samotné provozovny přístup – měli by zůstávat venku a jen si jídlo vyzvednout.

Ale jak sami víte, spousta těchto zavedených definic již dávno neplatí, provozovatelé si je přizpůsobují jak sobě, tak i dnešní době, která se s ohledem na gastronomii dost posunula kupředu. Takže si v bistru klidně můžete posedět či postát a jídlo si vychutnat přímo na místě.

Obecně ovšem zůstává platné, že bistro je rozhodně menši než restaurace, ovšem větší než prodejní kiosek!


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie

Tento článek napsal:
Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)