15. 01. 2020 Gastro Zlin
Na našich sociálních sítích jste si mohli všimnout, že jsme se zúčastnili natáčení reportáže TV Nova do jejich magazínu Víkend. Reportáž se zaměřovala na bistra, a tak nás napadlo - co vlastně považujeme za bistro? A kde tento název vznikl? I my sami se rádi přiučíme, všechno, co jsme se dozvěděli teď předáme i vám, s velkou radostí 😊
Slovo bistro pochází z francouzštiny, kde vyjadřuje lidový název malých hospůdek s občerstvením. A přesně takto vypadají bistra i u nás, některé si udržují tradičnější zařízení a jiné se snaží o moderní pojetí a musíme uznat, že ať tak či tak, má to své kouzlo.
Co se týká nabízeného sortimentu, tak se menu nejčastěji skládá z dobrot jako hot dogy, hranolky, obložené bagety, často i hotová jídla, grilovaná kuřata, nejrůznější uzeniny, alko i nealko nápoje a často sezónní pochutiny jako třeba zmrzlina či horká čokoláda.
Ovšem výše zmíněný seznam není rozhodující, neznamená, že pokud se nabídka liší, nemůže se jednat o bistro 😊 Dnes se i díky různým trendům a nejrůznějším vychytávkách můžeme setkat s bistrem zaměřeným na vegetariánskou a veganskou stravu, čistě na saláty, těstoviny nebo sladké pokrmy jako jsou palačinky nebo wafle. V takovém bistru si klidně můžete vychutnat snídani, brunch, případně oběd.
Co se týká vzhledu provozoven, už není pravidlem, že se nachází pouze v areálech koupališť, lyžařských středisek nebo zoologických zahrad. V dnešní době už běžně najdeme bistra v centrech měst, kde mají svůj vlastní prostor a nemusí to být jen maringotka nebo mobilní kontejner.
V těchto prostorách mají prodejci své vlastní zázemí a návštěvníci by podle starších definic neměli mít do samotné provozovny přístup – měli by zůstávat venku a jen si jídlo vyzvednout.
Ale jak sami víte, spousta těchto zavedených definic již dávno neplatí, provozovatelé si je přizpůsobují jak sobě, tak i dnešní době, která se s ohledem na gastronomii dost posunula kupředu. Takže si v bistru klidně můžete posedět či postát a jídlo si vychutnat přímo na místě.
Obecně ovšem zůstává platné, že bistro je rozhodně menši než restaurace, ovšem větší než prodejní kiosek!
Tento článek napsal Denisa - redakce Gastro Zlín
Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)
Fotogalerie





Burger Street Festival opět ve Zlíně

Magazín Víkend na návštěvě v Jedním tahem

Světový den koktejlů

Na kus řeči s Markétou Hrubešovou

Blábolení o chřestu

Mezinárodní den pizzy
