Barmanské okénko: Vodka a vše o ní
Dnešní barmanské okénko se bude věnovat další klasice, a tou je vodka. Nezáleží na tom, jestli preferujete čistou, ochucenou, s džusem, ledovým čajem nebo třeba energiťákem. Vodka je totiž příkladem naprosté klasiky, která se výborně kombinuje téměř se vším. I tak ale věřím, že se při čtení tohoto článku dozvíte něco, co jste nevěděli :)
Popis
Vodka se řadí mezi destiláty, zpravidla obilného původu. Je bezbarvá a destiluje se tedy hlavně z obilí, výjimkou ovšem není využití brambor, případně cukrové řepy, melasy, organické kukuřice, rýže nebo hroznů. Její ochucená varianta splňuje definici tradiční vodky, navíc ale chutná po surovině, která je do ní přimíchána.
Co se týká prvních zmínek o vodce, o jejich prvenství se dodnes pře Polsko s Ruskem, pozadu ale nejsou ani severoevropské země. Dějiny skutečné vodky začínají někdy na přelomu 14. a 15. století. Oproti tomu ochucené vodky se oficiálně na světlo světa podívaly až v 80. letech minulého století.
Druhy vodek
Čisté
Podle geografického původu: východoevropské (Rusko, Ukrajina, Bělorusko apod.), středoevropské (Polsko, Česko, Francie), severské (Švédsko, Finsko, Norsko), americké a ostatní
Podle základní suroviny: obilné (pšeničné, ječné, ovesné), bramborové a ostatní
Podle charakteru: některé značky si zakládají na naprosté čistotě a neutrální projevu, jiné si naopak záměrně zachovávají určitý obsah „nečistot“, patrnou chuť a vůni, samostatnou kapitolu tvoří vodky ochucené
Podle statutu či prémiovosti: existují vodky standartní, prémiové, superprémiové a ultraprémiové, odlišují se nejen cenou a designem obalu, ale i náročností výroby a kvalitou použitých surovin
Ochucené
Ovocné: jsou bezkonkurenčně nejrozšířenější, nejčastěji se setkáme s citrusovými (citron, limeta, pomeranč, grep) a bobulovými (brusinky, rybíz, jahody, borůvky), populární je také příchuť melounu, manga, jablka nebo třešně
Kořeněné: tvoří druhou největší a nejvýraznější skupinu, patří sem vodky s vanilkou, pepřem, skořicí, chilli papričkami nebo kávou
Bylinné: prapůvodní styl zubrovky s bizoní trávou a příměsí čerstvých bylinek, citronové trávy, čajů a květů
Ostatní: spíše do kategorie extravagantních patří vodky ochucené čokoládou, černým lanýžem, parmazánem nebo slaninou
Mixologie
Čistá vodka je základem long drinků i celé řady krátkých koktejlů. Naprostou klasikou je Vodkatini/Vodka Martini (vodka a suchý vermut, v míchací sklenici, do vymražené koktejlky, oliva), Cosmopolitan (vodka, triple sec, limetová šťáva, brusinkový džus, v šejkru, do koktejlky, řez limety), Caipiroska (vodka, cukr, limeta, drcený led, příprava přímo v old fashioned glass). Jako další sem můžeme zařadit proslulou Bloody Mary (vodka, tomatový džus, citronová šťáva, worchester, tabasco, sůl a pepř, na led do long sklenice, doplňuje se řapíkatým celerem). Ochucené vodky pak tyto klasiky přetváří do kreativnějších kombinací – třeba mangová varianta Skinny Bitch (mangová vodka, soda, limetka a případně kousek čerstvého manga), to je opravdu pecka
Servis
Podávání vodky se řídí jediným závazným pravidlem, kterým jsou preference hosta. Vodku lze servírovat nechlazenou, chlazenou, vymraženou, do namražené sklenky a pokud je to hostovo přání, tak i s ledem. Obecně však platí, že čím chladnější, tím více je skryta její skutečná chuť a vůně.
Zajímavost
Původ slova „vodka“ je jednoznačně slovanský, o prvenství ve výrobě se pere Polsko s Ruskem, ale názvem hraje do karet Polákům. Nejstarší záznam pochází z roku 1405 a byl nalezen v polském archivu ve městě Sandomierz. Ruština pouze nahradila polské w na začátku jednoduchým, a tak vznikl název, který používáme i my.
S vodkou se pojí i řada mýtů – třeba to, že z ní nikdy nenadýcháte nebo to, že ji nepoznáte podle dechu. Neplatí ani to, že když budete pít čistou vodku, na druhý den vám nebude špatně a nepřijde ta nepříjemná kocovina. Alkohol je vždycky alkohol a záleží jen na to, kolik ho vypijete.
Faktem ale zůstává, že po kvalitnějším alkoholu je pravděpodobnost “bolehlavu” daleko menší :)
Tento recept přidat Denisa - redakce Gastro Zlín
Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)
Hodnocení
Prozatím zde nění žádné hodnocení - buďte první
Odpovídáte na hodnocení
Další recepty od bloggera

Burger Street Festival opět ve Zlíně

Magazín Víkend na návštěvě v Jedním tahem

Světový den koktejlů

Na kus řeči s Markétou Hrubešovou

Blábolení o chřestu

Mezinárodní den pizzy

Chutě exotiky na dosah aneb ovoce z Afriky ve Zlíně
Fotogalerie





Facebook Gastro Zlín
-
Vyhlášení vítězů - Šťavnatá soutěž s Bůrger Zlín a Venison.cz
Skončila nám další šťavnatá soutěž a vy jistě netrpělivě očekáváte kdo vyhrál burger od Bůrger Zlín a sušené maso od Venisonu – Nebudeme Vás...
-
Volné zóny aneb podniky a zařízení, které řekly ne
Současná pandemická situace spolu s jejími nařízeními, podmínkami a sankcemi je přinejmenším kontroverzní. V této věci se snažíme být i my jako...
-
Svatomartinské hody lze pojmout i netradičně...
Když člověk řekne tradice v české gastronomii, mnoho z nás si představí hodování na svatého Martina hned na první příčce pomyslného seznamu. A...
Vyplňte požadované údaje a zašleme Vám odkaz pro resetování hesla.