Barmanské okénko: Vodka a vše o ní

 17. 02. 2020  Gastro Zlin

Dnešní barmanské okénko se bude věnovat další klasice, a tou je vodka. Nezáleží na tom, jestli preferujete čistou, ochucenou, s džusem, ledovým čajem nebo třeba energiťákem. Vodka je totiž příkladem naprosté klasiky, která se výborně kombinuje téměř se vším. I tak ale věřím, že se při čtení tohoto článku dozvíte něco, co jste nevěděli :) 


Vodka se řadí mezi destiláty, zpravidla obilného původu. Je bezbarvá a destiluje se tedy hlavně z obilí, výjimkou ovšem není využití brambor, případně cukrové řepy, melasy, organické kukuřice, rýže nebo hroznů. Její ochucená varianta splňuje definici tradiční vodky, navíc ale chutná po surovině, která je do ní přimíchána.

Co se týká prvních zmínek o vodce, o jejich prvenství se dodnes pře Polsko s Ruskem, pozadu ale nejsou ani severoevropské země. Dějiny skutečné vodky začínají někdy na přelomu 14. a 15. století. Oproti tomu ochucené vodky se oficiálně na světlo světa podívaly až v 80. letech minulého století.

Druhy vodek

Čisté

Podle geografického původu: východoevropské (Rusko, Ukrajina, Bělorusko apod.), středoevropské (Polsko, Česko, Francie), severské (Švédsko, Finsko, Norsko), americké a ostatní

Podle základní suroviny: obilné (pšeničné, ječné, ovesné), bramborové a ostatní

Podle charakteru: některé značky si zakládají na naprosté čistotě a neutrální projevu, jiné si naopak záměrně zachovávají určitý obsah „nečistot“, patrnou chuť a vůni, samostatnou kapitolu tvoří vodky ochucené

Podle statutu či prémiovosti: existují vodky standartní, prémiové, superprémiové a ultraprémiové, odlišují se nejen cenou a designem obalu, ale i náročností výroby a kvalitou použitých surovin

Ochucené

Ovocné: jsou bezkonkurenčně nejrozšířenější, nejčastěji se setkáme s citrusovými (citron, limeta, pomeranč, grep) a bobulovými (brusinky, rybíz, jahody, borůvky), populární je také příchuť melounu, manga, jablka nebo třešně

Kořeněné: tvoří druhou největší a nejvýraznější skupinu, patří sem vodky s vanilkou, pepřem, skořicí, chilli papričkami nebo kávou

Bylinné: prapůvodní styl zubrovky s bizoní trávou a příměsí čerstvých bylinek, citronové trávy, čajů a květů

Ostatní: spíše do kategorie extravagantních patří vodky ochucené čokoládou, černým lanýžem, parmazánem nebo slaninou

Mixologie

Čistá vodka je základem long drinků i celé řady krátkých koktejlů. Naprostou klasikou je Vodkatini/Vodka Martini (vodka a suchý vermut, v míchací sklenici, do vymražené koktejlky, oliva), Cosmopolitan (vodka, triple sec, limetová šťáva, brusinkový džus, v šejkru, do koktejlky, řez limety), Caipiroska (vodka, cukr, limeta, drcený led, příprava přímo v old fashioned glass). Jako další sem můžeme zařadit proslulou Bloody Mary (vodka, tomatový džus, citronová šťáva, worchester, tabasco, sůl a pepř, na led do long sklenice, doplňuje se řapíkatým celerem). Ochucené vodky pak tyto klasiky přetváří do kreativnějších kombinací – třeba mangová varianta Skinny Bitch (mangová vodka, soda, limetka a případně kousek čerstvého manga), to je opravdu pecka

Servis

Podávání vodky se řídí jediným závazným pravidlem, kterým jsou preference hosta. Vodku lze servírovat nechlazenou, chlazenou, vymraženou, do namražené sklenky a pokud je to hostovo přání, tak i s ledem. Obecně však platí, že čím chladnější, tím více je skryta její skutečná chuť a vůně.

Zajímavost

Původ slova „vodka“ je jednoznačně slovanský, o prvenství ve výrobě se pere Polsko s Ruskem, ale názvem hraje do karet Polákům. Nejstarší záznam pochází z roku 1405 a byl nalezen v polském archivu ve městě Sandomierz. Ruština pouze nahradila polské w na začátku jednoduchým, a tak vznikl název, který používáme i my.

S vodkou se pojí i řada mýtů – třeba to, že z ní nikdy nenadýcháte nebo to, že ji nepoznáte podle dechu. Neplatí ani to, že když budete pít čistou vodku, na druhý den vám nebude špatně a nepřijde ta nepříjemná kocovina. Alkohol je vždycky alkohol a záleží jen na to, kolik ho vypijete.

Faktem ale zůstává, že po kvalitnějším alkoholu je pravděpodobnost “bolehlavu” daleko menší :) 

Tento článek napsal:

Denisa - redakce Gastro Zlín

Miluju dobré jídlo, pití. Jsem ze Zlína. A proto jsem ráda, že tohle všechno můžu spojit, psát o tom a informovat ty z vás, kteří se se mnou shodují minimálně ve dvou ze třech výše zmíněných faktech. :)


Sdílejte tento článek:
Fotogalerie