- min
Neuvedeno
Neuvedeno
Ingredience
Počet porcí | 4 | Mleté hovězí | 400g | Menší červená cibule | 2 ks |
Česnek | 5 stroužků | Hladkolistá petržel | 10g | Černé olivy | 8 ks |
Zelené olivy | 8 ks | Pasírovaná rajčata | 500g | Fazolové lusky | 70g |
Mražený hrašek | 70g | Menší mrkve | 2 ks | Červená paprika | 1 ks |
Zralá rajčata | 2 ks | Piri-Piri omáčka | 2 lžičky | Uzená paprika | 1/2 lžičky |
Vejce | 1 ks | Chorizo | 80g | Bageta | 2 ks |
Sůl | dle potřeby | Pepř | dle potřeby | Olivový olej | dle potřeby |
Opět jsem se vydal na pomyslné gastro mapě do mého milovaného Španělska. Tento pokrm není u nás tak známý a je to velká škoda. Ve Španělsku na něj má každá rodina svůj vlastní recept, u kterého jsou přesvědčení, že je ten nejlepší na světě. Něco jako naše svíčková nebo bramborový salát, na ty máme my ty nejlepší recepty. Já zde volil klasické španělské suroviny, abych dosáhl autentické chuti. Věřím, že vyzkoušíte.
Postup
Postup:
Postup:
1. Na lžíci olivového oleje orestujeme do lehce zlatova 1 červenou cibulí nakrájenou na jemno. Poté přidáme 2 proslisované stroužky česneku, promícháme a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout.
2. Mleté maso dáme do mísy, přidáme sekanou petrželku, nasekané olivy, chorizo na kostičky, vejce, 1 lžičku uzené papriky, 2 lžičky pipi-piri omáčky, půl lžičky mletého pepře a osolíme.
3. Přidáme vychladnou cibulku s česnekem a důkladně propracujeme, aby se vše spojilo. Poté dáme na min 30 minut odpočinout do lednice.
4. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, fazolky překrojíme na menší kousky, papriku nakrájíme na kostičky.
5. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu a spaříme v ní jedno rajče, které jsme nařízli. Dáme do ledové lázně, poté oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jadřince a dužinu nakrájíme na kostičky.
6. Do osolené vroucí vody vložíme fazolky a mrkev a po minutě přidáme i hrášek. Vaříme další dvě minuty a následně zcedíme a zeleninu dáme do ledové lázně.
7. V rendlíku rozpálíme lžíci olivového oleje a na něm zpěníme červenou cibuli nakrájenou na hrubo, přidáme 2 stroužky česneku na plátky a restujeme další minutu.
8. Zalijeme pasírovanými rajčaty a vaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme, přidáme 3/4 zeleniny (zbytek si necháme na ozdobu), rajčata dáme všechna. Případně kdyby byla pasírovaná rajčata kyselá, tak lehce dosladíme.
9. Z odpočinuté směsi tvarujeme kuličky o váze cca 25g. Ty následně opečeme zprudka na olivovém oleji (asi 3 minuty, jen zatáhnout ze všech stran) a následně dáme dopéct na 20 minut do trouby předehřáté na 180°C.
10. Bagetu nakrájíme na šikmé plátky, potřeme olivovým olejem a následně de zapéct do trouby pod gril do zlatova. Poté potřeme česnekem a rozpůleným zralým rajčetem.
11. Albondigas podáváme na rajčatové omáčce s rajčatovou bagetou, dozdobíme zeleninou co jsme si odložili. Bagetu zakápneme olivovým olejem.
Dobrou chuť
Tento článek napsal David v kuchyni
Amatérký kuchař, milovník skvělého jídla a pití. Rád ochutnávám nové věci, kombinace. Jídlo je radost, vášeň 🥰
Fotogalerie



Neapolská pizza

Krémová bramboračka s liškami a krutony

Albondigas v rajčatové omáčce

Topinka s mačkaným hráškem, vejci a salátem

Valaššká kyselica

Hovězí cheeseburger v domácí smetanové housce

Kuřecí Paella

Česko-italské fusion rissoto
